HLAVNÍ  ČINNOST

 Školní jídelna při MŠ v Hradci nad Moravicí, Smetanova 520, příspěvková organizace zabezpečuje stravování dětí a zaměstnanců Mateřské školy v Hradci nad Moravicí včetně odloučených pracovišť v MŠ Kajlovci, Jakubčovicích a Bohučovicích. Dále vaří stravu pro ZŠ Hradec nad Moravicí, Základní a mateřskou školu Žimrovice a Základní a mateřskou školu Branka u Opavy.

Za provoz školní jídelny odpovídá pí Ing. Jana Křížová – telefon 553/784241, mob. 733 310 110

e-mail. : jidelna@mshradec.eu

Provoz školní jídelny se řídí:

  •  Vyhláškou č. 107/2005Sb. – O školním stravování
  •   Zákonem č. 561/2004Sb. – Školským zákonem ve znění pozdějších předpisů
  • Zákonem č. 258/2000Sb. – O chraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláškou č.602/2006Sb. – O hygienických požadavcích na stravovací služby, zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
  •  Vyhláškou č. 343/2009Sb. – O hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro  výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Nařízením Evropského parlamentu č. 852/2004 – O hygieně potravin
  •  Metodikou spotřebního koše
  • Systémem HACCP (systém kritických bodů)

Dětem mateřských škol, základních škol i jejich zaměstnancům je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle výše uvedených předpisů pro školní stravování. Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována technologie přípravy pokrmů a nápojů.

Konceptem zdravého stravování není pouze konzumace ovoce, zeleniny a racionální výživy, ale i konzumace masa, ryb, mléka, cukru, luštěnin a dalších potravin, jejichž spotřebu v rámci spotřebního koše vedoucí školní jídelny měsíčně vyhotovuje.

INFORMACE O STRAVOVÁNÍ  DĚTÍ  MATEŘSKÝCH  ŠKOL.

Při přijetí dítěte do mateřské školy stanoví ředitelka školy po dohodě se zákonným zástupcem způsob a rozsah stravování dítěte. Dítě v mateřské škole má právo denně odebrat ranní svačinku, oběd a odpolední svačinku včetně tekutin v rámci dodržování pitného režimu.

Rozsah se stanoví tak, že když je dítě v době podávání jakéhokoliv jídla v mateřské škole, má povinnost se stravovat. Donášení svačin z domova je nepřípustné, stejně jako odnášení nezkonzumované stravy z mateřské školy. Není možné, aby si zákonní zástupci odnášeli obědy dětí v jídlonisičích domů, výjimkou je první den nepřítomnosti dítěte z důvodu nemoci či dočasný zdravotní problém potvrzený dětským pediatrem. Pokud dítě odchází po obědě domů, má možnost odebrat si odpolední svačinu při obědě.

Děti mají nárok na dotované stravování pouze tehdy, pokud se zúčastňují předškolního vzdělávání.

Abychom zákonným zástupcům usnadnili promyšlené doplňování „školkové“ a domácí stravy, zveřejňujeme ve všech budovách i na webových stránkách-www.mshradec.eu-aktualizovaný jídelní lístek, který sestavuje vedoucí školní jídelny se svým kolektivem.

Všechny strávníky je možné přihlásit formou tištěné přihlášky a vrátit zpět do školní jídelny. Základní školy se přihlašují elektronicky pomocí online přihlášky, kterou naleznete na webu MŠ pod složkou školní jídelna. Bez přihlášky nelze odebírat stravu. Platí i pro dospělé strávníky. Odkaz na online přihlášky ke stravování: https://www.mshradec.eu/?page_id=3211 (Termín odevzdání je nejpozději k 1.9. nového školního roku)

Kalkulace nákladů na přípravu jedné porce děti MŠ
Děti Mateřské školy:
Cena potravin věkové skupiny 3-6 let:
Celodenní strava
přesnídávka 11 Kč
oběd 23 Kč
svačinka 10 Kč
CELKEM 44 Kč
Cena potravin věkové skupiny 7 let:
přesnídávka 13 Kč
oběd 25 Kč
svačinka 10 Kč
CELKEM 48 Kč
(1 porce oběda zahrnuje: polévku, hlavní jídlo, nápoj, střídavě navíc salát nebo kompot)
Dle finančních možností ovoce, mléčný výrobek či moučník.
To znamená, že dospělí strávníci nemusí dostávat totéž co děti nebo žáci.
V případě nemoci má dítě nárok na stravu pouze první den nemoci, následující dny je možno stravu rovněž odebírat, nicméně v její plné ceně.
(dle jednotlivých kategorií děti do 6 let celodenní 84 Kč/ polodenní stravné 74 Kč, děti od 7 let celodenní 86 Kč/ 76 Kč polodenní stravné)

Kalkulace nákladů na přípravu jedné porce jídla žáky základní školy
Žáci základní školy:

Cena potravin:
věková kategorie 7-10 let 29 Kč
věková kategorie 11-14 let 30 Kč
věková kategorie nad 15 let 34 Kč
(1 porce oběda zahrnuje: polévku, hlavní jídlo, nápoj, střídavě navíc salát nebo kompot)
Dle finančních možností ovoce, mléčný výrobek či moučník.
To znamená, že dospělí strávníci nemusí dostávat totéž co děti nebo žáci.
V rámci podpory výživy školní stravování bude v provozu zeleninový a ovocný bar.
V případě nemoci má dítě nárok na stravu pouze první den nemoci, následující dny je možno stravu odebírat, nicméně v její plné ceně.
Dle jednotlivých kategorií (7- 10 let 69Kč , 11-14 let 70Kč, 15 a více let 74Kč.)

PLACENÍ STRAVNÉHO

Termín pro uhrazení zálohové platby je do 15. dne měsíce na měsíc následující (např. do 15. srpna na září) ve výši pro MŠ I. 900,- a MŠ II. 950,- (předškoláci) / ZŠ 700,- / Ostatní strávníci 1600,-. Školní jídelny účet 35-1850395349/0800. Pro spárování plateb je důležitý variabilní symbol, pod kterým je dítě/žák/strávník evidován ve stravovacím systému. Jeho ověření je možné u vedoucí školní jídelny, není to číslo čipu, který mají k dispozici ve školní jídelně. Vyúčtování probíhá 2x ročně (během měsíců únor a září), kdy budou přeplatky stravného vráceny bezhotovostním bankovním převodem.
Platby budou možné pouze trvalým příkazem jednou měsíčně: září, říjen, listopad, prosinec, leden, únor, březen, duben, květen, červen, srpen. Červenec se neplatí!

DOPLŇKOVÁ  ČINNOST

Vedle hlavní činnosti provozuje školní jídelna i podnikatelské aktivity, které realizuje formou doplňkové činnosti. Na tuto činnost má živnostenské oprávnění.

Doplňková činnost nesmí narušovat plnění hlavních úkolů a je sledována odděleně od činnosti hlavní.

Doplňková činnost spočívá:

  • v přípravě a prodeji stravy cizím strávníkům. Příprava obědů pro cizí strávníky je prováděna současně s přípravou stravy pro děti mateřských škol, žáky základních škol a zaměstnanců
  •  není provozována na úkor hlavní činnosti a nedochází k překročení maximální kapacity kuchyně

Cizí strávníci si stravu odnášejí ve vlastních jídlonosičích dle předepsaných hygienických zásad, ve stanovenou dobu tak, aby nedocházelo k narušení provozu školy.

1.9.2022 – 31.1.2023 Cena jednoho oběda pro cizí strávníky činí 80,- Kč

1.2.2023 – 31.8.2023 Cena jednoho oběda pro cizí strávníky činí 84,- Kč

PLACENÍ  STRAVNÉHO

Termín pro uhrazení zálohové platby je do 15. dne měsíce na měsíc
následující (např. do 15. srpna na září) ve výši 1800,- Kč na účet 35-1850395349/0800.

Pro spárování plateb je důležitý variabilní symbol, pod kterým je stravující evidován ve stravovacím systému.

Jeho ověření je možné u vedoucí školní jídelny, není to číslo čipu. Vyúčtování probíhá 2x ročně (během února a září), kdy budou přeplatky stravného vráceny bezhotovostním bankovním převodem.

Cena je stanovena jako součást přímých nákladů na potraviny, nákladů na věcnou režii(náklady na energie, vodu, údržbu, odpisy), mzdových nákladů(plat určeného zaměstnance včetně zákonných odvodů) a ziskovou přirážku. Cena obědů se může měnit podle cen potravin.

Cizí strávník je povinen odhlašovat neodebrané obědy, a to 24 hodin předem, to je do 12.00 hodin před odhlašovaným dnem u vedoucí školní jídelny osobně nebo telefonicky na čísle 553/784241, mob. 733 310 110

Neodhlášené a nevyzvednuté obědy propadávají, strávník nemá nárok na náhradu neodebrané stravy.

 

Kategorie: Inforubrika

 

                            

přihlásit se
© 2023 www.jirikutac.cz